Ook vandaag worden doodsoorzaken nauwgezet bijgehouden. De vraag waar mensen aan sterven is namelijk essentieel voor overheden om beslissingen in de volksgezondheid te sturen en manieren te vinden om levens te redden. Maar weten jullie waaraan mensen vandaag sterven?
Een beter begrip van de doodsoorzaken heeft de voorbije twee eeuwen geleid tot de ontwikkeling van vaccins, preventieve maatregelen en een betere gezondheidszorg. Daardoor is de kans om te sterven aan een groot aantal verschillende doodsoorzaken sterk afgenomen.
In het verleden waren infectieziekten verantwoordelijk voor het grootste deel van de overlijdens. Dankzij betere hygiënische maatregelen, vaccinaties en technologische vooruitgang is het sterftecijfer door infectieziekten vandaag sterk gedaald. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de belangrijkste doodsoorzaken. Nu zijn niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker, wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaken.
Maar wat zijn de andere oorzaken die vandaag de grootste sterfte veroorzaken? Via de website Our World in Data kan je talloze grafieken en visualisaties bekijken die de voornaamste doodsoorzaken illustreren. Onderstaande grafiek toont ons de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd en verhoudingsgewijs in het jaar 2019, vlak voor de coronacrisis.
In de blauwe vakken zien we de niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten (33%) en kanker (18%). In de rode vakken zien we de infectieziekten, waarvan longontstekingen de hoofdmoot uitmaken (4,4%). De groene vakken tonen de ongevallen en gewelddadige overlijdens en de paarse vakken tonen de postnatale sterfte.