Apoplexie en beroerte

Een belangrijke doodsoorzaak Op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie leren we dat beroertes vandaag steevast in de top drie van meest voorkomende doodsoorzaken voorkomen. Het is dus een belangrijke doodsoorzaak, en was dat ook in het verleden. Onder beroerte verstaan we een stoornis in de bloedvoorziening van de hersenen. Het woord beroerte is echter een koepelterm voor verschillende aandoeningen. Een beroerte kan veroorzaakt worden door een herseninfarct, waarbij een bloedklonter de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen afsluit, of…

0 Reacties

Doodsoorzaken coderen: een complex proces

Sinds enkele maanden werkt een kleine groep vrijwilligers heel ijverig aan het coderen van de Antwerpse doodsoorzaken. Aan elke doodsoorzaak wordt een unieke code toegevoegd op basis van de ICD10, de International Classification of Disease (versie 10). Deze hedendaagse codificatie van doodsoorzaken werd door internationale onderzoekers hertaald naar een historische versie (ICD10h) waarbij ook ruimte is voor de codering van termen en concepten die uit de hedendaagse medische kennis zijn verdwenen. Dat gebeurde om meerdere redenen.  Ten eerste heeft het voortschrijdend…

0 Reacties

De Belgische Revolutie en Jan van Speijk in Antwerpen

In het S.O.S. Antwerpen project slaan Belgische en Nederlandse vrijwilligers de handen in elkaar om historische bronnen te ontsluiten voor het nageslacht. Van zo’n vriendschappelijke samenwerking was 200 jaar geleden geen sprake. De doodsoorzakenregisters zijn getuige van de strijd tussen de Nederlanders en de Belgische revolutionairen ten tijde van de Belgische revolutie. Een deel van de strijd werd uitgevochten in Antwerpen in 1830 en 1831. Hoewel dat verhaal goed gekend is, zetten de doodsoorzakenregisters enkele puntjes op de i wat…

0 Reacties
De Belgische Revolutie en Jan van Speijk in Antwerpen
Jan van Speijk steekt het kruitvat aan. Detail uit een schilderij door Jacobus Schoemaker Doyer, 1834 (Rijksmuseum Amsterdam).

Een drieling geboren in de Schuitstraat

In maart 1903 werd in het Andrieskwartier ten huize van Ferdinandus Matthyssens en zijn vrouw Cornelia Caus, woonachtig aan de Schuitstraat 86, een drieling geboren. Dat dat een uitzonderlijke gebeurtenis was, leren we uit de kranten van die tijd. Maar hoe bijzonder was een drieling vroeger? En wat waren de overlevingskansen van de drieling uit de Schuitstraat? Vrijwilliger Jaap Haasnoot zocht het voor ons uit.

0 Reacties
Een drieling geboren in de Schuitstraat
Zeldzame foto van een drieling uit de negentiende eeuw, Delano drieling,  1868 (© Fotograaf: Baxter & Adams, Chelsea, MA) 

Mazelen

De mazelen zijn een wel gekende infectieziekte. Het mazelenvirus is het meest besmettelijke virus op de planeet. Van elke 10 personen die ermee in aanraking komen, zullen er maar liefst 9 de ziekte oplopen. Het is bovendien een ernstige en in sommige gevallen levensbedreigende ziekte. De ziekte kan vermeden worden door vaccinatie, maar de vaccinatiegraad zit in een dalende trend en dat is gevaarlijk. Een blik op het verleden toont waarom.

0 Reacties
Mazelen
Afbeeldingen van huiduitslag veroorzaakt door mazelen (Bron: Traité théorique et pratique des maladies de la peau, 1835. Pierre Rayer)