De instorting van de magazijnen Gevers in de Gentstraat, 14 juli 1919

We merkten op dat er in juli 1919 een sterke stijging van het aantal overlijdens was. Eerst verdachten we de Spaanse griep, maar bij nader onderzoek leek de oorzaak te liggen bij een ongeval. Op maandag 14 juli vielen door een instorting van een magazijn in de Gentstraat verschillende doden en vermisten te betreuren. De instorting In de kranten werd het ongeval uitgebreid beschreven. Om 10u30 sloeg het noodlot toe, zo lezen we in de Gazet van Antwerpen van 15…

0 Reacties
De instorting van de magazijnen Gevers in de Gentstraat, 14 juli 1919
Havenactiviteit in de Vlaamse- en Waalsekaai, Antwerpen 1918. (©Felixarchief, Stadsarchief Antwerpen, nr. PB#2223)

Monstruositeit, erfelijke ziekten en genetica

In het verleden was de geboorte van zogenaamde monsterkinderen bron van angst, speculatie en intrige, maar de studie van menselijke afwijkingen gaf ook de aanzet voor de ontwikkeling van een medisch domein dat vandaag hoogtij viert: de studie van erfelijke en genetische aandoeningen. Hoe men van een mythische visie op monsters naar de moderne genetica evolueerde, zochten we voor jullie uit.

0 Reacties
Monstruositeit, erfelijke ziekten en genetica
Baby met de zeldzame genetische aandoening ‘rudimentaire staart’. (Bron: Shad J, Biswas R. An infant with caudal appendage. BMJ Case Rep. 2012 Apr 17)

Twee nieuwe onderzoekers bij S.O.S. Antwerpen

We verwelkomen vol enthousiasme twee jonge onderzoekers bij S.O.S. Antwerpen! Lotte Van Attenhoven en Tom Hacha gaan allebei als doctoraatsstudent aan de slag met de data van S.O.S. Antwerpen. Ze zijn beiden verbonden aan de Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent en worden begeleid door prof. Isabelle Devos (Universiteit Gent) en prof. Hilde Greefs (Universiteit Antwerpen). Lees verder om hen beter te leren kennen en te ontdekken waar zij zich precies op zullen richten.

0 Reacties
Twee nieuwe onderzoekers bij S.O.S. Antwerpen
Lotte Van Attenhoven en Tom Hacha

Wettige versus onwettige kinderen, het lot van de kinderen van de zonde

Onze vrijwilligers voeren momenteel de geboorteakten in van alle personen geboren in Antwerpen tijdens de jaren 1820-1920. Die gegevens zijn nuttig voor het onderzoek naar kindersterfte. De geboorteakten bevatten namelijk het adres en de beroepen van de ouders. Die factoren hadden impact op de overlevingskansen van een pasgeborene. Ook de relatie tussen beide ouders en, als gevolg daarvan, het wettelijk statuut waarin het kind geboren werd, speelden een rol.  Maar welke statuten waren er en hoe weerspiegelden zij de vaak complexe realiteit?

0 Reacties
Wettige versus onwettige kinderen, het lot van de kinderen van de zonde
De verschoppeling (The Outcast) door Richard Redgrave, 1851. Olie op doek (© Royal Academy of Arts)

Masturbatie

Sommige aandoeningen die in het verleden gezien werden als een bedreiging, zijn dat vandaag niet langer, niet omdat er een baanbrekend geneesmiddel werd gevonden, wel omdat ze eenvoudigweg niet langer als ziekte worden beschouwd. Eén zo’n belangrijke ‘ziekte’ van weleer is masturbatie. Dit prikkelt misschien de lachspieren, maar voor de ‘patiënten’ tijdens de negentiende eeuw, en dan vooral voor jonge meisjes, was de zaak meer dan ernstig.

0 Reacties
Masturbatie
Een masturberende satyr op Grieks aardewerk, ca. 560-550 voor Christus (©Wikimedia Commons)