Een drieling geboren in de Schuitstraat

In maart 1903 werd in het Andrieskwartier ten huize van Ferdinandus Matthyssens en zijn vrouw Cornelia Caus, woonachtig aan de Schuitstraat 86, een drieling geboren. Dat dat een uitzonderlijke gebeurtenis was, leren we uit de kranten van die tijd. Maar hoe bijzonder was een drieling vroeger? En wat waren de overlevingskansen van de drieling uit de Schuitstraat? Vrijwilliger Jaap Haasnoot zocht het voor ons uit.

0 Reacties
Een drieling geboren in de Schuitstraat
Zeldzame foto van een drieling uit de negentiende eeuw, Delano drieling,  1868 (© Fotograaf: Baxter & Adams, Chelsea, MA) 

Mazelen

De mazelen zijn een wel gekende infectieziekte. Het mazelenvirus is het meest besmettelijke virus op de planeet. Van elke 10 personen die ermee in aanraking komen, zullen er maar liefst 9 de ziekte oplopen. Het is bovendien een ernstige en in sommige gevallen levensbedreigende ziekte. De ziekte kan vermeden worden door vaccinatie, maar de vaccinatiegraad zit in een dalende trend en dat is gevaarlijk. Een blik op het verleden toont waarom.

0 Reacties
Mazelen
Afbeeldingen van huiduitslag veroorzaakt door mazelen (Bron: Traité théorique et pratique des maladies de la peau, 1835. Pierre Rayer)

Op zoek naar de Joodse familie Landau

Vrijwilliger Arlet Billiau’s nieuwsgierigheid werd geprikkeld toen ze een geboorteakte aantrof met een niet geregistreerde moeder. Haar zoektocht naar deze vrouw groeide uit tot een heuse familiesage over het reilen en zeilen van een Joods gezin als immigranten in Antwerpen. We volgen hen vanaf hun mysterieuze aankomst in de late negentiende eeuw, totdat ze ongewenst opnieuw terechtkomen in Polen, het land van hun voorouders.

0 Reacties
Op zoek naar de Joodse familie Landau
Naftali Landau en Ida Blum (Felixarchief, vreemdelingendossier 968#13641)

Koorts

Koorts is een veelvoorkomende doodsoorzaak in de Antwerpse registers en duikt op in erg veel variaties. Maar is koorts werkelijk schadelijk? Of heeft het ook voordelen? Doorheen de eeuwen bestonden in de medische wereld verschillende houdingen ten aanzien van koorts en ook vandaag nog lopen de meningen uiteen over het nut en de behandeling van koorts.

0 Reacties
Koorts
Vormen van koorts in de Antwerpse doodsoorzakenregisters

De instorting van de magazijnen Gevers in de Gentstraat, 14 juli 1919

We merkten op dat er in juli 1919 een sterke stijging van het aantal overlijdens was. Eerst verdachten we de Spaanse griep, maar bij nader onderzoek leek de oorzaak te liggen bij een ongeval. Op maandag 14 juli vielen door een instorting van een magazijn in de Gentstraat verschillende doden en vermisten te betreuren. De instorting In de kranten werd het ongeval uitgebreid beschreven. Om 10u30 sloeg het noodlot toe, zo lezen we in de Gazet van Antwerpen van 15…

0 Reacties
De instorting van de magazijnen Gevers in de Gentstraat, 14 juli 1919
Havenactiviteit in de Vlaamse- en Waalsekaai, Antwerpen 1918. (©Felixarchief, Stadsarchief Antwerpen, nr. PB#2223)