Lancering databank S.O.S. Antwerpen

Na jaren hard werken is het eindelijk zover: de databank van S.O.S. Antwerpen is klaar voor gebruik. Hoera!Dit willen wij graag samen met jullie vieren. We willen jullie bedanken voor de inzet, hoe groot of klein die ook was! Daarom organiseren we op dinsdag 22 april 2025 van 14u tot 17u een bijeenkomst in het Antwerpse Felixarchief waarop we jullie zullen meenemen doorheen de reis die het project heeft gemaakt. We stellen de databank voor, tonen hoe jullie die zelf kunnen consulteren…

0 Reacties

Sterfte aan kanker: Een ruimtelijk perspectief

De onderzoekers van het Ineqkill- project onderzoeken de ongelijkheid in sterfte in België. Het voorbije jaar werkten ze vooral met de geanonimiseerde gegevens over doodsoorzaken die op nationaal, arrondissementeel en gemeentelijk niveau beschikbaar zijn. Die data leidden reeds tot enkele interessante inzichten. In deze blogtekst nemen we de voorlopige conclusies van doctoraatsstudent Philippe Paeps over kanker onder de loep. Een beetje context… Philippes huidige onderzoek focust op ruimtelijke ongelijkheid in kankersterfte. Hij onderzoekt met andere woorden of de woonplaats van…

0 Reacties
Sterfte aan kanker: Een ruimtelijk perspectief
Gemiddeld percentage kankerdoden in de jaren 1905, 1909 en 1910. Bron: Le Mouvement de la Population et de l’Etat Civil, gemeenten België 1905-1909-1910. © Quetelet Center, UGent

De moord op herbergierster Emilie Van Kerckvoorde… ofwel Bonnie en Clyde van Antwerpen

Algerije - 1 maart 1908,een dame en een heer plegen samen zelfmoord. De man, Raymond Deloye, overleeft het niet, zijn vrouw, Marie Victoire Walmacq wel. Wat was hun drijfveer om deze vreselijke daad te begaan? Was één van hen ziek en wilden ze niet zonder de ander verder leven? Of hadden ze iets op hun kerfstok? En wat deed het echtpaar een week voor hun dubbele zelfmoordpoging in Antwerpen? Met dank aan vrijwilliger Daisy Schiettekatte Poetsvrouw Josephine treft een lege…

0 Reacties

Marasme en atrepsie: verhongeren in de Scheldestad

Marasme en atrepsie zijn woorden die ons vandaag niet veel meer zeggen maar in het verleden konden hongersnoden, slechte voeding en onbehandelde chronische ziekten voor een extreme vermagering van het gestel zorgen en allerlei aandoeningen. We nemen jullie mee naar een tijd waarin verhongeren in Antwerpen nog een alledaags fenomeen was. Wat is marasme en wie krijgt het? Marasme is een vorm van extreme ondervoeding die ontstaat door onvoldoende voedselinname. Er is zowel een tekort aan energie-inname als een eiwittekort.…

0 Reacties

Drama in een arbeidersgezin in 1873

10 maart 1873, twee overlijdensakten met adres Lange Gang 26/5, van Joannes Baptista Henricus De Koning, 26 jaar en Henrica Otterbeen, 24 jaar. Zijn vader is haar stiefvader. Wat voor familiedrama was daar aan de gang? Vrijwilligster Arlet zocht het voor ons uit. Auteur: Arlet Billiau Het drama In de krant “Het Handelsblad” van zondag 9 en maandag 10 maart 1873 vinden we een bericht over een moord en een zelfmoord. Joannes Baptista Henricus zou Henrica (die in het artikel…

0 Reacties
Drama in een arbeidersgezin in 1873
Uitsnede uit het schilderij De zelfmoord, door Alexandre Gabriel Decamps