Tussen 1820 en 1946 stierven in Antwerpen bijna een half miljoen personen. Het stadsarchief Antwerpen bewaart een uniek register waarin van elke overledene in die periode de overlijdensdatum, de leeftijd, de doodsoorzaak, het beroep, de burgerlijke staat en allerlei andere persoonlijke gegevens worden vermeld.

S.O.S. Antwerpen wil dit register digitaliseren en analyseren,

maar daarvoor hebben we jou nodig!

Iedereen kan meewerken aan ons project! Waar je ook woont!

Het enige wat je nodig hebt, is een computer met een internetverbinding.

Wil je op de hoogte blijven van onze vooruitgang, volg ons dan op 

twitter, facebook of registreer voor de nieuwsbrief !

Er zijn verschillende werkgroepen waaraan je kan meedoen:

1. Gegevens invoeren en controleren op Vele Handen

De gegevens uit het handgeschreven doodsoorzakenregister werden ondertussen helemaal door onze vrijwilligers ingevoerd via het platform van VeleHanden. Dit werkpakket is dus afgerond. 

3. Aanvullen op basis van de geboorteakten

Voor een aantal jaren verzamelen we ook de gegevens uit de geboorteakten. Die zijn erg nuttig omdat ze het onderzoekers mogelijk maken om de kinder- en zuigelingensterfte te berekenen en in kaart te brengen. Ze zijn onmisbaar om het aantal kinderen dat jong sterft af te wegen tegenover het aantal kinderen dat overleeft. De data geven bovendien inzicht in welke lagen van de bevolking en in welke buurten de sterfte het hoogst was.

In dit werkpakket werk je met de geboorteakten die online beschikbaar zijn en met een spreadsheetprogramma (Excel of een ander programma naar jouw keuze).

Wil je graag meehelpen? Stuur ons een e-mail op sosantwerpen@ugent.be

4. Verhalen schrijven

Tijdens het invoeren van de gegevens uit het doodsoorzakenregister stootten we regelmatig op interessante en opmerkelijke gebeurtenissen uit het Antwerpse verleden. Deze gieten we in hapklare teksten die we in de nieuwsbrief, op deze website en op onze sociale media delen met alle vrijwilligers en geïnteresseerden.

Kwam jij tijdens het invoeren iets opmerkelijk tegen waar je graag meer over wil leren of vertellen? Heb je zin om zelf een tekst te schrijven of een post aan te maken voor onze sociale media? Laat het ons weten via sosantwerpen@ugent.be

Gegevens invoeren

5. Medisch glossarium opstellen

Dankzij het harde werk van onze vrijwilligers hebben we ondertussen een erg omvangrijke lijst van doodsoorzaken verzameld. Deze doodsoorzaken willen we duiden aan de hand van een medisch glossarium. Wil je helpen bij het opstellen van dit glossarium, stuur dan een e-mail naar sosantwerpen@ugent.be

6. Gegevens analyseren

In de volgende fase van dit project kan je helpen om de ingevoerde gegevens te controleren of te koppelen aan andere databanken. Zo zullen de doodsoorzaken en beroepen moeten worden gestandaardiseerd en gecodeerd zodat ze aan andere (internationale) databanken kunnen worden gelinkt. Met de onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Gent kan je ook samenwerken aan de vele analyses. Meer info over dit werkpakket volgt later.

Na afloop wordt de databank voor iedereen toegankelijk!

Via de website van het stadsarchief Antwerpen zal je de databank op naam, voornaam,

doodsoorzaak, overlijdensdatum,... kunnen doorzoeken.

Je kan nu al de doodsoorzaak van een voorouder opzoeken in het register.

Hoe dat moet, vind je hier.