Tussen 1820 en 1946 stierven in Antwerpen bijna een half miljoen personen. Het stadsarchief Antwerpen bewaart een uniek register waarin van elke overledene in die periode de overlijdensdatum, de leeftijd, de doodsoorzaak, het beroep, de burgerlijke staat en allerlei andere persoonlijke gegevens worden vermeld.

S.O.S. Antwerpen wil dit register digitaliseren en analyseren,

maar daarvoor hebben we jou nodig!

Iedereen kan meewerken aan ons project! Waar je ook woont!

Het enige wat je nodig hebt, is een computer met een internetverbinding.

Wil je op de hoogte blijven van onze vooruitgang, volg ons dan op 

twitter, facebook of registreer voor de nieuwsbrief !

Er zijn verschillende werkgroepen waaraan je kan meedoen:

1. Gegevens invoeren

De meerderheid van de gegevens uit het handgeschreven doodsoorzakenregister werden ondertussen door onze vrijwilligers ingevoerd in een digitale databank op het platform van VeleHanden. Er komen af en toe nog enkele pagina’s ter beschikking dus wie nog zin heeft om in te voeren, raden we aan om een kijkje te nemen op onze projectpagina op Vele Handen.

2. Verhalen schrijven

Tijdens het invoeren van de gegevens uit het doodsoorzakenregister stootten we regelmatig op interessante en opmerkelijke gebeurtenissen uit het Antwerpse verleden. Deze gieten we in hapklare teksten die we in de nieuwsbrief, op deze website en op onze sociale media delen met alle vrijwilligers en geïnteresseerden.

Kwam jij tijdens het invoeren iets opmerkelijk tegen waar je graag meer over wil leren en vertellen? Heb je zin om zelf een tekst te schrijven of een post aan te maken voor onze sociale media? Laat het ons weten via sosantwerpen@ugent.be

Gegevens invoeren

4. Medisch glossarium opstellen

Dankzij het harde werk van onze vrijwilligers hebben we ondertussen een erg omvangrijke lijst van doodsoorzaken verzameld. Deze doodsoorzaken willen we duiden aan de hand van een medisch glossarium. Wil je helpen bij het opstellen van dit glossarium, stuur dan een e-mail naar sosantwerpen@ugent.be

5. Gegevens analyseren

In de volgende fase van dit project kan je helpen om de ingevoerde gegevens te controleren of te koppelen aan andere databanken. Zo zullen de doodsoorzaken en beroepen moeten worden gestandaardiseerd en gecodeerd zodat ze aan andere (internationale) databanken kunnen worden gelinkt. Met de onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Gent kan je ook samenwerken aan de vele analyses. Meer info volgt later.

Na afloop wordt de databank voor iedereen toegankelijk!

Via de website van het stadsarchief Antwerpen zal je de databank op naam, voornaam,

doodsoorzaak, overlijdensdatum,... kunnen doorzoeken.