Tussen 1820 en 1946 stierven in Antwerpen bijna een half miljoen personen. Het stadsarchief Antwerpen bewaart een uniek register waarin voor elke overledene in die periode de overlijdensdatum, leeftijd, doodsoorzaak, beroep, burgerlijke staat en allerlei andere persoonlijke gegevens worden vermeld.

S.O.S. Antwerpen wil dit register digitaliseren en analyseren,

maar daarvoor hebben we jou nodig!

Iedereen kan meewerken aan ons project! Waar je ook woont!

Het enige wat je nodig hebt, is een computer met een internetverbinding.

Wil je op de hoogte blijven van onze vooruitgang, volg ons dan op 

twitter, facebook of registreer voor de nieuwsbrief !

Er zijn drie soorten activiteiten waaraan je kan meedoen:

1. Gegevens invoeren

Wil je meehelpen om de gegevens uit het handgeschreven doodsoorzakenregister in de digitale databank in te tikken? Je kiest zelf hoeveel tijd je hieraan wil besteden: eenmalig, af en toe een half uurtje of regelmatig meerdere uren per week.

Surf naar onze projectpagina op het online crowdsourcingplatform van VeleHanden. Maak een account aan en je kan starten met invoeren.

Je krijgt een scan te zien van een pagina uit het originele register. Op elke regel staat een overleden persoon. Onder de scan verschijnt een invoerscherm waarin je alle gegevens over die persoon en de oorzaak van het overlijden kan invullen.

Zie je graag hoe het er op het invoerplatform aan toegaat vooraleer je zelf aan de slag gaat? Bekijk dan onze instructievideo’s

2. Gegevens analyseren

In de volgende fase van dit project kan je helpen om de ingevoerde gegevens te controleren of te koppelen aan andere databanken. Met de onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Gent kan je ook samenwerken aan de vele analyses. Meer info volgt later.

3. Gegevens communiceren

Je kan ook een handje toesteken bij het maken van videofilmpjes over de vorderingen van ons project, onze nieuwsbrief of de organisatie van onze vrijwilligersactiviteiten. Meer info volgt later.

Na afloop wordt de databank voor iedereen toegankelijk!

Via de website van het stadsarchief Antwerpen zal je de databank op naam, voornaam,

doodsoorzaak, overlijdensdatum,... kunnen doorzoeken.