Heb je een Antwerpse voorouder en wil je graag weten waaraan die overleed? Dan kan je nu de doodsoorzaak opzoeken in de Antwerpse doodsoorzakenregisters van 1820 tot 1946. Let wel, enkel personen overleden op het grondgebied van de stad Antwerpen werden opgenomen in deze registers. Overleed je voorouder ergens anders, dan kan je hier nagaan of er voor die gemeente ook een doodsoorzakenregister werd bijgehouden. 

Stap 1: Ik ken de overlijdensdatum of het nummer van de overlijdensakte van mijn overleden voorouder

Ja: Spring meteen naar Stap 3

Neen: Ga verder naar stap 2

Stap 2: Bepaal de overlijdensdatum en het nummer van de overlijdensakte van de voorouder

Ben je niet zeker van de overlijdensdatum van je voorouder? Dan kan je op zoek gaan naar de overlijdensakte. Overlijdensakten van Antwerpenaren kan je van 1795 tot 1919 op de website van Familysearch terugvinden (www.familysearch.org ). Op deze website moet je een account aanmaken alvorens je de gedigitaliseerde akten kan inkijken. Dat is gratis.

Een account aanmaken kan door op de knop “ ACCOUNT AANMAKEN” rechtsboven te klikken op de homepage van de website: www.familysearch.org

Eens je een account hebt aangemaakt, kan je naar deze webpagina op Familysearch gaan:

https://www.familysearch.org/search/catalog/1479551?availability=Family%20History%20Library

Daar vind je de registers van burgerlijke stand van Antwerpen voor de periode 1891 tot 1920. Je vindt er dus zowel geboorteakten, huwelijksakten als overlijdensakten. In het overzicht dat je daar ziet, staan ook de tienjarige tafels van overlijdens. Dit zijn lijsten met namen van alle overledenen uit een bepaald decennium. Deze tienjarige tafels, ook wel klappers genoemd, zijn alfabetisch op familienaam gerangschikt per tien jaar. Indien je niet weet in welk jaar je voorouder is overleden, kan het zijn dat je verschillende klappers moet doorzoeken om je voorouder terug te vinden. Eens je je voorouder hebt gevonden, zal je zien dat er naast de naam een aktenummer (het nummer van de overlijdensakte) en het jaar van overlijden staan (zie afbeelding).

Deze twee cijfers helpen je om de overlijdensakte te lokaliseren. Met deze twee cijfers kan je echter ook meteen de doodsoorzaak opzoeken in het doodsoorzakenregister. Het aktenummer van de overlijdensakte is namelijk hetzelfde als het aktenummer in het doodsoorzakenregister. Indien je enkel geïnteresseerd bent in de doodsoorzaak, kan je meteen doorgaan naar stap 3. Wil je ook graag de overlijdensakte van je voorouder bekijken, ga dan hieronder verder.

Via onderstaande links kom je terecht op de pagina met alle Antwerpse overlijdensakten. De overlijdensakten staan op pagina 4.

https://www.familysearch.org/search/catalog/130164?availability=Family%20History%20Library

https://www.familysearch.org/search/catalog/1479551?availability=Family%20History%20Library

Je kan de juiste akte als volgt terugvinden:

  • Scroll naar het jaar van keuze. Bijvoorbeeld “Overlijdens 1848-1849”.
  • Klik op het icoontje van het fototoestel aan de rechterkant om de scans te zien te krijgen. Je komt terecht op een overzichtspagina met alle scans van dit jaar.
  • Selecteer een pagina en druk op het icoon van een bladzijde in de balk links (onder het plus en het min teken). Op die manier zoom je in naar de volledige pagina.
  • De nummers van de overlijdensakte worden in de marge vermeld
  • Vervolgens scroll je verder naar het nummer van de akte die je zoekt. Dat is meestal hetzelfde als het volgnummer in het doodsoorzakenregister.
  • Bovenaan links kan je sneller tussen de scans/pagina’s bladeren door lukraak een paginanummer in te geven.

Sommige overlijdensregisters uit verschillende jaren werden gebundeld (bijvoorbeeld 1848-1849). Let op dat je in het juiste jaar zoekt naar de gewenste overlijdensakte. De akten zijn chronologisch geordend, dus eerst alle akten van 1848 en vervolgens alle akten van 1849. Soms zitten er ook huwelijksakten of geboorteakten in dezelfde bundel als de overlijdensakten. Let dus ook op het type akte. 

Stap 3: Zoek de doodsoorzaak van je voorouder in de Antwerpse doodsoorzakenregisters

De beelden van de Antwerpse doodsoorzakenregisters zijn online beschikbaar via de website van het Felixarchief, waar ook de fysieke registers worden bewaard. Je kan de registers digitaal bekijken via deze link:

https://felixarchief.antwerpen.be/archievenoverzicht/42189

  • Klik op het decennium waarin je voorouder overleed door op het driehoekje voor de map te klikken
  • Dubbelklik op het jaar van overlijden van je voorouder
  • Druk op de knop “digitaal bekijken” die rechts verschijnt
  • Wil je het register online inkijken, klik dan op de naam van het pdf-bestand onderaan de pagina die verschijnt (bij onderstaand voorbeeld is dat MA_76104.pdf). Wil je het register downloaden op je computer, klik dan op het download-icoon (neerwaartse pijl) die naast het pdf-bestand te zien is. 
  • Het aktenummer van de overlijdensakte stemt overeen met het volgnummer in het doodsoorzakenregister. Blader in het geopende pdf-bestand tot je het aktenummer van je overleden voorouder terugvindt. In de kolom “doodsoorzaak” of “cause de deces” vind je de doodsoorzaak terug.
  • Heb je geen aktenummer, dan kan je ook op basis van de overlijdensdatum zoeken. Let wel, de personen die op eenzelfde dag overleden zijn, staan in dit registers niet alfabetisch gerangschikt. De datum vooraan is de datum van de registratie van het overlijden, de tweede datum, die in een kolom iets verder naar rechts terug te vinden is, is de overlijdensdatum. In de kolom “doodsoorzaak” of “cause de deces” vind je de doodsoorzaak terug. 

Heb je hulp nodig bij het opsporen van de doodsoorzaak van een voorouder? Geef ons gerust een seintje sosantwerpen@ugent.be