Home Forum Algemeen Relatie beroep en sociale stand

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #10337
  Jozef Smits
  Deelnemer

  Bij het uitwerken van de stamboom van mijn familie kwam ik tot de vaststelling dat de vermelde beroepen in overlijdens- of geboorteaktes niet altijd de sociale positie weergeven.  6 en 5 generaties terug werden mijn voorvaders beschreven als ‘metser’.  Wat ik recent terugvond is dat zij eerder ‘aannemers’ waren, niet wat wij nu onder ‘metser’ zouden verstaan.  Het werk om de overlijdensaktes aan sociale status te koppelen lijkt me nu complexer dan ik in het begin van het project dacht.

  #10338
  Sven Vrielinck
  Moderator

  Beste Jozef,

  Bedankt voor deze nuttige opmerking. Je hebt volkomen gelijk. De beroepsaanduidingen moeten met de nodige kritische zin worden geïnterpreteerd. Iemand die als metser werd ingeschreven, kan een arbeider zijn die metste maar ook een aannemer die een bouwbedrijf had. In vele gevallen was het onderscheid ook moeilijk te maken, zeker wanneer de baas van een klein bedrijf ook zelf de handen uit de mouwen stak en hetzelfde werk als zijn personeelsleden uitvoerde.

  We zijn ons zeer bewust van de gevaren die opduiken wanneer we beroepen aan sociale status koppelen. Vandaar we ook andere bronnen bij het onderzoek gaan gebruiken, zoals de waarde van de huizen waar de personen in kwestie woonden. Dat is ook een van de redenen waarom we vragen om de woonadressen in te voeren.

  Groeten,

  Sven

   

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.