8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #6217
  Arlet
  Deelnemer

  hallo,

  Weet iemand of er  vroeger een moederhuis was op Kleine Beerstraat 2? ik heb dikke vermoedens, maar vind nergens bevestiging. zo niet, wat was er dan wel?

  groetjes

  Arlet

  #6218
  Sven Vrielinck
  Moderator

  Dag Arlet,

  Op dat adres lag het kinderverpleeghuis Elisabeth. In die crèche werden zwakke zuigelingen voor dag- en nachtverblijf opgenomen, van hun geboorte tot de leeftijd van twaalf maanden. Ze kregen er voeding, kleding en volledige verpleging.

  Groeten,

  Sven

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 7 maanden geleden door Sven Vrielinck.
  #6220
  Arlet
  Deelnemer

  mooi zo, dank je wel

  #6228
  MarkVD
  Deelnemer

  In de scans van 1920 wordt er nog een onderscheid gemaakt. Het adres in de Kleine Beerstraat wordt “kinderkribbe” genoemd maar ergens anders was er ook nog een “Moederhuis”.

  Mark

  #6229
  Sven Vrielinck
  Moderator

  Interessante info Mark. Ik noteer deze aanvulling en neem die mee voor later, wanneer we de instellingen in kaart gaan brengen. Merci.

  Groeten,

  Sven

  #6236
  Arlet
  Deelnemer

  Dan kom ik uit bij Hobokenstraat Nr 3 = Pieter van Hobokenstraat wat (denk ik) wel degelijk een moederhuis was, ook al wordt dat niet zo vermeld op de akten en waar er (tot hiertoe) altijd een ‘leerlinge-vroedvrouw’ aangeefster is.

  Op andere akten staat gewoon  aangifte door Gerard De Mol, bestuurder bij het Moederhuis.. Zou dit dan nog een andere plaats zijn?

  Arlet

  #6241
  Sven Vrielinck
  Moderator

  Dag Arlet,

  In de Pieter Van Hobokenstraat nr. 3 bevond zich inderdaad een moederhuis. Die instelling lag eerst in de Prinsstraat en werd in 1921 naar de Hobokenstraat verplaatst. Het droeg een tijdlang de benaming ‘Kinderheil’ en maakte deel uit van de kliniek-kraaminrichting O.L.V. (‘Clinique de L’espérance’).

  Daarnaast was er vanaf 1909 een moederhuis in de Vinkenstraat die afhing van het stadsbestuur. In deze instelling verbleven ondermeer behoeftige vrouwen.

  #6242
  Arlet
  Deelnemer

  OK dank je wel, weeral wat wijzer geworden!

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.