3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #4384
  Arlet
  Deelnemer

  dag allemaal,

  heeft er al iemand een kloosterzuster of non gehad die is overleden? Ik ben al enkele malen een ongehuwde dame zonder beroep tegengekomen waarvan ik vermoed dat ze, afgaande op het adres, een non is geweest, maar nog nooit iemand met beroep ‘kloosterzuster’ of iets van die strekking. dus vraag ik mij af of dat wel als beroep werd gezien. Alhoewel geestelijke dochter dan weer wel voorkomt.

  groetjes

  Arlet

  #4385
  Wouter Ronsijn
  Moderator

  Dag Arlet,

  De term ‘geestelijke dochter’ komt inderdaad voor, en ook ‘zuster’ (grauwzuster of zwarte zuster) of ‘religieuze’, ‘kloosterling’. Het gaat wel om een kleine minderheid.

  vriendelijke groeten,

  Wouter

  #4388
  Arlet
  Deelnemer

  dank u wel, dan ben ik ze gewoon nog niet tegengekomen. dan zal ik nog wat geduld moeten oefenen.

  want volgens het Rijksarchief is geestelijke dochter: Geestelijke dochters (ook kwezels genoemd) waren een fenomeen dat vooral in de 17e en 18e eeuw opgang maakte. Het ging om particuliere vrouwen die de wens hadden zich intensief aan het geestelijk leven te wijden, maar zonder zich aan te sluiten bij een kloostergemeenschap. Het feit dat zij zich ergens tussen kerk en wereld in situeerden, maakte hen in de ogen van tijdgenoten ietwat verdacht. Zeker vanuit de Kerk zelf werden dergelijke vrouwen met argusogen gevolgd en werd gepoogd hen zoveel mogelijk onder controle te houden.

  Klopjes of kwezels zijn geen begijnen, dat is nog een ander slag.

  groetjes

  Arlet

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.