Home Forum Geboorteakten jaar 1882 akte 4411

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #9760
    Arlet
    Deelnemer

    Goede morgen,

    Welke Barakken zijn dit? (begin 1885 zijn de laatste bewoners vertrokken.) groetjes Arlet

    #9762
    Sven Vrielinck
    Moderator

    Dag Arlet,

    Volgens mij staat hier Barakken Rhynkaai. Vermeldingen van deze barakken in andere akten vind ik niet.  Evenmin weet ik zeker waarom deze barakken werden gebouwd. Barakken fungeerden vaak als tijdelijk woningen voor arbeiders die naar aanleiding van grote bouwwerken werden opgetrokken. Afgaande op een verslag van de provincieraad waren in 1884 werken aan de gang aan de Rijnkaai (zie vermelding van ondergelopen kelders door de werken: https://www.google.be/books/edition/Processen_verbaal_der_zittingen_van_de_B/KR4wjE5MPIsC?hl=nl&gbpv=1&dq=rijnkaai+1885&pg=PA337&printsec=frontcover). In 1885 lijken de werken klaar te zijn geweest. In dat jaar werd immers een wandelterras aan de Rijnkaai geopend voor het publiek (https://www.google.be/books/edition/De_Vlaamsche_school/exJ6bZlmtk8C?hl=nl&gbpv=1&dq=rijnkaai+1885&pg=PA45&printsec=frontcover). Mogelijk werden de barakken voor die werken gebouwd.

    Groeten,

    Sven

     

    • Deze reactie is gewijzigd 9 maanden, 2 weken geleden door Sven Vrielinck.
    • Deze reactie is gewijzigd 9 maanden, 2 weken geleden door Sven Vrielinck.
    #9769
    Arlet
    Deelnemer

    dank je wel Sven,

    Rijnkaai dus

    er waren blijkbaar 5 bewoonde barakken met telkens 5 gezinnen (1 werktuigkundige en 4 arbeiders) die bijna allemaal als vorige adres Kasteelplein 65 (1 .2 .3 enz) hadden – wat een buitenbeentje in de nummering is – en daarvoor in nog andere barakken woonden. Blijkbaar verhuisden zij mee met elke opdracht.

    #9770
    Arlet
    Deelnemer

    goede middag Sven,

    die omschrijving van het wandelterras aan de Rijnkaai doet mij heel erg hard denken aan het Zuiderterras met leeuwen en al. Alleen: dat heeft niets met de Rijnkaai te maken. Ik denk dat onze werkman aan iets anders bezig was.

    https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4502

    groetjes

    Arlet

    #9771
    Sven Vrielinck
    Moderator

    Dag Arlet,

    De gelijkenis met het Zuiderterras was me ook opgevallen maar ik heb de verwijzing naar het artikel toch opgenomen. Misschien vonden de aanleg van het terras en de werken aan de Rijnkaai terzelfdertijd plaats. Vast staat in elk geval dat in die periode ook aan de Rijnkaai werd gewerkt afgaande op het verslag van de provincieraad. Bedankt voor je opletzaamheid.

    Groeten,

    Sven

     

     

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.