6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #2279
  Jozef Smits
  Deelnemer

  Gehuwde vrouwen hadden vroeger geen officieel beroep omdat ze het huishouden bestuurden. In het kader van het onderzoek denk ik dat het belangrijk is te vermelden wat het beroep van de echtgenoot is. Dit bepaalde hun sociale klasse.  In de huidige tabel is dit informatie die niet genoteerd wordt.  Ik ben begonnen dit als commentaar te noteren.  (jaar 1888).

  Misschien een tip voor spreadsheets in de toekomst ?

  #2280
  Isabelle Devos
  Moderator

  Dag Jozef,

  Dat is inderdaad belangrijke info. Graag noteren! We zullen dit aanpassen.

  Mvg,

  Isabelle

   

  #2281
  Pierre Smet
  Deelnemer

  Dag Isabelle

  Ik vermoed dat het beroep van de echtgenoot dan later in een aparte kolom zal ingeschreven worden. Mag ik dan nu al na de kolom ‘Toelichting’ zelf een extra kolom toevoegen ‘Beroep echtgenoot’ zodat die later zonder veel moeite ingepast kan worden in de nieuwe lay-out ? Anders moet dat beroep telkens uitgezocht worden in Toelichting

  Pierre

  #2282
  Isabelle Devos
  Moderator

  Dag Pierre,

  Dat mag je zo doen.

  Veel dank,

  Isabelle

  #2287
  Jozef Smits
  Deelnemer

  Nog een tip om het beroep van de echtgenoot terug te vinden : als hij de aangifte gedaan heeft staat zijn beroep dikwijls onderaan, bij de getuigen van het overlijden.

  Al bij al zijn er niet zo veel gehuwde vrouwen gestorven (tenminste in mijn periode 1888).  Ze sterven blijkbaar eerder als weduwe dan als getrouwde vrouw.

  #2288
  Isabelle Devos
  Moderator

  Dat klopt Jozef. De gemiddelde levensverwachting van vrouwen was toen ook al hoger dan die van mannen. Dus er waren meer weduwen bij het overlijden dan gehuwde vrouwen.

  Veel dank,

  Isabelle

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.