Home › Forum › Geboorteakten › Erkenning zonder wettiging (zie laatste nieuwsbrief)
- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 maanden, 3 weken geleden door Sven Vrielinck.
-
AuteurBerichten
-
23 januari 2024 om 16:12 #10770DianeDeelnemer
Beste Sven, Sarah,
Wanneer een ongehuwde vader de geboorte van zijn kind aangeeft en de ouders van het kind nadien NIET huwen dan moet er dus [onwettig] in de betreffende kolom ingevuld worden ?! Moeten dan, buiten de naam van de vader, ook zijn verdere gegevens in de toelichting vermeld worden ? Als achternaam krijgt het kind dan de naam van de moeder ingevuld ?!
Ik was blijkbaar altijd fout bezig, want ik vulde erkend in én de naam van de vader zoals in de °akte geschreven wordt. Of nadien gewettigd indien van toepassing, met de huwelijksgegevens in de toelichting.
Alvast bedankt voor jullie antwoord,
Vriendelijke groeten,
Diane Obijn.
23 januari 2024 om 16:37 #10771Sven VrielinckModeratorBeste Diane,
Geen probleem. Je was goed bezig behalve in kolom M waar we onwettig noteren als het kind enkel werd erkend (en dus niet werd gewettigd door een huwelijk). Achteraf zal ik de cellen waar je erkend hebt ingevoerd, omzetten naar onwettig.
Je mag wel degelijk ook de gegevens van de vader invoeren wanneer het kind enkel werd erkend. Het voorbeeld in de nieuwsbrief sloeg enkel op mannen die volgens de rechtbank geen vader waren. In die gevallen beschouwen we hen dan ook niet als vader .
Groeten,
Sven
- Deze reactie is gewijzigd 8 maanden, 3 weken geleden door Sven Vrielinck.
24 januari 2024 om 12:21 #10795JanVDeelnemerBeste Sven,
As het (onwettige) kind (buiten een huwelijk) is erkend door de vader wiens naam, beroep etc. ook in de geboorteakte staat, welke achternaam krijgt dan het kind, die van vader of die van moeder?
Als een dergelijk kind nadien door huwelijk wordt gewettigd, staat in de huwelijksakte veelal de naam van de vader als achternaam van het aldus bij huwelijk gewettigde kind. Welke achternaam heeft het kind dan bij geboorte?
Met vriendelijke groet, Jan Verberne
24 januari 2024 om 12:32 #10796Sven VrielinckModeratorBeste Jan,
In beide gevallen mag je de naam van het kind overnemen zoals die in de geboorteakte staat. In de kolom toelichting noteren we dan de voor- en familienaam van de vader die het kind achteraf erkende (en eventueel wettigde). Dank je hiervoor.
Groeten,
Sven
24 januari 2024 om 13:02 #10797JanVDeelnemerSven, in een aantal jaren ontbreekt de achternaam van het kind in de geboorteakte. Er moet dan gekozen worden tussen de achternaam van de vader en die van de moeder.
Indien vader onbekend is, en het kind onwettig, krijgt het de naam van de moeder.
Indien vader bij de geboorte onbekend is, en het kind is later bij huwelijk gewettigd, krijgt het kind bij de geboorte de naam van de moeder.
Indien de vader bekend is volgens de geboorte-akte en hij heeft het kind dan erkend (en niet nadien gewettigd), welke naam krijgt dan het kind?
Indien de vader bekend is volgens de geboorteakte en hij heeft het kind erkend, en het kind is nadien door huwelijk gewettigd, welke naam krijgt dan het kind bij de geboorte? In de latere huwelijksakte staat dan doorgaans de achternaam van de vader ook als achternaam van het kind vermeld.
Met vriendelijk groet, Jan Verberne
24 januari 2024 om 13:15 #10798Sven VrielinckModeratorDag Jan,
Zie hier een antwoord op de vier verschillende gevallen:
1) Indien de vader onbekend is, en het kind onwettig, krijgt het inderdaad de naam van de moeder;
2) Indien de vader bij de geboorte onbekend is en het kind werd later door het huwelijk van de ouders gewettigd, krijgt het kind bij de geboorte eveneens de naam van de moeder.
3) Indien de vader vermeld is in de geboorteakte en indien deze vader het kind meteen heeft erkend (maar nadien niet gewettigd), krijgt het kind de familienaam van de vader.
4) Indien de vader vermeld is in de geboorteakte, het kind erkend is door de vader en nadien door huwelijk werd gewettigd, kijgt het kind de familienaam van de vader.
M.a.w. indien de vader het kind bij de geboorte erkende, krijgt het kind steeds de naam van de vader. Enkel wanneer door een vonnis van een rechtbank het vaderschap nadien werd afgenomen, nemen we de gegevens van de vader niet over.
Hopelijk brengt dit duidelijkheid.
Groeten,
Sven
24 januari 2024 om 15:47 #10799JanVDeelnemerBeste Sven,
Dank je wel voor je antwoord. Gelukkig is het een bevestiging van de wijze zoals ik het steeds heb ingevuld.
Met vriendelijke groet, Jan Verberne
24 januari 2024 om 15:52 #10800Sven VrielinckModeratorPrima Jan. Fijn om te horen.
Groeten,
Sven
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.