Home Forum Geboorteakten erkend door moeder

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #8847
  Arlet
  Deelnemer

  goede morgen,

  Door die opzoeking over familie ‘Van Heurck dit Caethoven’ vraag ik mij af of het altijd de meisjes zijn die worden erkend door de moeder. In het jaar 1874 heb ik tot hiertoe 2 erkenningen en het betreft beide keren meisjes. Er zijn nog al eens vragen over dit onderwerp geweest, maar die vind ik niet direct terug.

  Heeft iemand in zijn pakketje een jongen die erkend is?

  groetjes

  Arlet

  #8848
  Sven Vrielinck
  Moderator

  Dag Arlet,

  Er zijn ook akten waarbij jongens werden erkend door de moeder.  Zie bijvoorbeeld: https://sosantwerpen.be/forum/onderwerp/1875-akte-128/.

  In hoeverre het geslacht een rol speelde in het aantal erkenningen gaan we achteraf kunnen berekenen en verder uitzoeken. Benieuwd wat dat zal opleveren.

  Groeten,

  Sven

  #8849
  Arlet
  Deelnemer

  Dag Sven,

  daar ben ik ook heel benieuwd naar.

  nog een vraag: heb jij enig idee waar ik artikel 12 van de wet van 31 mei 1824 kan vinden? Dat zou gepubliceerd zijn in het staatsblad nr 36. ‘k weet al dat het een wet is ‘op regt van successie’ maar verder kom ik niet.

  dank bij voorbaat

  Arlet

  #8850
  Sven Vrielinck
  Moderator

  Dag Arlet,

  Ik vind vele verwijzingen naar deze wet maar de tekst zelf niet. Afgaande op geraadpleegde naslagwerken, gaat het om een fiscale wet die de administratieve zegelrechten voor de staat vaststelde. Zo werd o.m. bepaald wat de tarieven waren voor het bekomen van uittreksels van de registers van de Burgerlijke Stand. Zie bv.: https://www.google.be/books/edition/De_wetgeving_in_zake_van_registratie_zoo/14xiAAAAcAAJ?hl=nl&gbpv=1&dq=staatsblad+1824+%2231+mei%22+37&pg=RA1-PA49&printsec=frontcover.

  Groeten,

  Sven

  #8851
  Arlet
  Deelnemer

  dank je voor de moeite Sven. ‘k ga het hierbij laten.

  uw link gaat over artikel 5, ik zoek artikel 12: waarschijnlijk een klein onbeduidend wetje want nergens te vinden. dichter dan dit kom ik niet:

  De wet op het regt van Successie en op dat van overgang bij Overlijden en hare beginselen. Te Leeuwarden, bij Gebroeders Borgrink. 1852. In gr. 8vo. IV en 207 bl. f 1-80.
  Wij vinden in dit werkje de Wet op het regt van Successie
  Over het gehele werk
  TITELS
  Vaderlandsche letteroefeningen

  [p. 36]
  en op dat van overgang bij overlijden, van den 27sten December 1817, Staatsblad No. 37; benevens de wijzigingen daarin gebragt bij de Wetten van den 31sten Mei 1824, Staatsblad No. 36, en van den 16den Junij 1832, Staatsblad No. 29. – Die verschillende wetsbepalingen worden door den Schrijver toegelicht uit de stukken en beraadslagingen bij de Staten-Generaal gewisseld en gehouden, ten einde de beginselen dier Wetten te leeren kennen.

  #8853
  Sven Vrielinck
  Moderator

  Bedankt. Die referentie had ik ook gevonden. Ik stuurde de beschrijving om je alvast een idee te geven waarover de wet gaat. Nogal wat wetten uit de Nederlandse periode werden nooit integraal gepubliceerd…

  Fijne zondag,

  Groeten,

  Sven

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.