Home Forum Geboorteakten Een drieling! – 1903 akte 1822 t/m 1824

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #10813
    jaaphaasnoot
    Deelnemer

    Goedemorgen,

    Ik ben zojuist gestuit op een drieling in de geboorteaktes; drie meisjes. Een vrij unieke gebeurtenis in die tijd, denk ik.

    Het valt op dat geboorten verspreid zijn over twee dagen; het kan natuurlijk zijn dat de geboorten rond middernacht plaats vonden.

    Uit nieuwsgierigheid heb in in de overlijdensakten gekeken of de moeder en haar kinderen de geboorte hebben overleefd. Daar lijkt het wel op. Maar twee van de drie kinderen zijn vlak na elkaar ruim een maand na de geboorte overleden, beiden aan bronchitis, zoals te lezen is in het doodsoorzakenregister.

    In Het Handelsblad staat  een mooi artikel over de geboorte van deze “drie frisse gezonde meisjes” .

    Het gezin probeerde ook zelf geld te verdienen met hun drieling volgens een bericht in Het Laatste Nieuws; begrijpelijk, als arbeidersgezin hadden ze het vast niet breed. Ze deden dit door de drieling tentoon te stellen (zaal Victoria in de Diepestraat).

    Ik vond deze gebeurtenis en de impact ervan op de omgeving leuk om jullie te delen.

    Met vriendelijke groet, Jaap

    #10814
    Sven Vrielinck
    Moderator

    Goedemorgen Jaap,

    Interessant. En fijn om te lezen. Een drieling was toen inderdaad erg zeldzaam. Ik heb het opgezocht. In het jaar 1900 werden in België slechts 21 geboorten met drielingen geregistreerd, waarvan drie met uitsluitend meisjes. Dat kwam neer op respectievelijk 1 op 10.000 en 1 op 70.000 geboorten gemiddeld. Vandaag ligt dat uiteraard anders. Volgens de website van de UMC Amsterdam bedraagt de kans op een drieling vandaag 1 op 7.000 geboorten (https://www.amc.nl/web/specialismen/verloskunde/zwangerschap-van-week-tot-week/tweeling-of-meerling.htm).

    Bedankt om dit met ons te delen.

    Groeten,

    Sven

    • Deze reactie is gewijzigd 3 maanden, 1 week geleden door Sven Vrielinck.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.