Home Forum Geboorteakten algemene vraag

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
  • Auteur
    Berichten
  • #9354
    jaaphaasnoot
    Deelnemer

    Goedemorgen

    Veel onwettig geboren kinderen werden als nog erkend en gewettigd via een huwelijk.

    Doorgaans staat in de kantlijn het aktenummer en jaar van de huwelijksakte met naam van de vader en zijn geboorteplaats. De naam van de vader zetten we, zoals afgesproken in de kolom toelichtingen en de geboorteplaats van de vader kan in de bijbehorende kolom worden ingevuld.

    In de huwelijksakte (doorgaans niet zo  moeilijk te vinden) vind je ook het geboortejaar , beroep en woonplaats van de vader.

    Zo kun je de leeftijd van de vader uitrekenen en die kan dan worden ingevoerd in de kolom “leeftijd vader”.

    Maar waar kunnen we het beroep en de woonplaats van de vader invullen? Ook in de bijbehorende kolommen, ook al zijn deze gegevens van een later tijdstip, soms vlak na de geboorte, soms ook jaren later? Of kunnen deze gegevens beter als toelichting worden toegevoegd?

    Groeten,

    Jaap

     

    #9355
    Sven Vrielinck
    Moderator

    Goedemorgen Jaap,

    Goede vraag. Ik stel voor dat je de gegevens afkomstig uit andere bronnen (zoals huwelijksakten) in de betreffende kolommen invoert (hier beroep en woonplaats) en tussen rechte haakjes [ ] plaatst. Achteraf wanneer ik de gegevens verwerk, weet ik dan exact wat je hiermee bedoelt.

    Heel veel dank voor deze aanvullingen !

    Groeten,

    Sven

    #9361
    MarkVD
    Deelnemer

    Mag ik hierbij opmerken dat het niet per definitie zo is dat die kinderen door hun natuurlijke vader erkend en gewettigd werden. In veel gevallen werd waarschijnlijk voor de goede schijn een en  ander met de mantel der liefde bedekt.
    (denk bv aan dienstmeiden)

    Mvg
    Mark

    #9364
    Sven Vrielinck
    Moderator

    Inderdaad Mark. We mogen aannemen dat vaders die een kind achteraf erkenden, niet altijd de biologische vaders waren. Vandaar we de vermelde gegevens tussen rechte haakjes plaatsen. In combinatie met de vermeldingen in de andere kolommen kunnen we deze groep van vermoedelijke/twijfelachtige vaders achteraf herkennen en als zodanig aanduiden.

    Groeten,

    Sven

    • Deze reactie is gewijzigd 10 maanden, 2 weken geleden door Sven Vrielinck.
    #9368
    MarkVD
    Deelnemer

    Oké, dan zal ik dat vanaf nu ook doen. Tot hiertoe hield ik het op ” nadien gewettigd”. Ik hoop dat ik hierdoor jullie niet teveel extra werk heb bezorgd in het verleden maar die regeling betreffende de later gewettigde kinderen heb ik dan ergens gemist.

    Mark

    #9369
    Sven Vrielinck
    Moderator

    Bedankt Mark. De gegevens over vaders die hun kinderen achteraf wettigden, kunnen we ook goed gebruiken (voor alle duidelijkheid: je hoeft enkel gegevens tussen rechte haakjes te plaatsen wanneer ze ontbreken in de geboorteakten en uit andere bronnen komen, zoals uit huwelijksakten).

    Groeten,

    Sven

    #9371
    Anne Lostrie
    Deelnemer

    Ik ga mijn aangevulde lijst ook even checken en eventueel aanvullen met de gegevens van de vermelde huwelijksakte in de marge, tot hiertoe noteerde ik enkel “nadien gewettigd” wanneer het een ongehuwde moeder betrof op het ogenblik van de geboorte en nadien huwde waarbij het kind erkend en gewettigd werd. Zo stond het toch in de instructies, als ik me niet vergis natuurlijk?

    Wanneer er nieuwe instructies zijn, zou het interessant zijn dat we hiervan op de hoogte worden gebracht via mail ofzo want alle wijzigingen heb ik tot hiertoe toevallig op het forum gelezen.

    Lijsten en akten achteraf overlopen en aanpassen is dubbel werk en de kans op nieuwe fouten maken is groot.

    groetjes,

    Anne

     

     

    #9372
    Sven Vrielinck
    Moderator

    Dank je wel Anne. Om misverstanden te vermijden: de oude instructies blijven gewoon van kracht. We vragen dus niet om de gegevens uit de huwelijksakten systematisch aan de geboorteakten toe te voegen. Maar indien iemand dat toch wil doen, dan zijn die gegevens welkom mits ze op de bovenstaande wijze worden ingevoerd.

    Groeten,

    Sven

    • Deze reactie is gewijzigd 10 maanden, 2 weken geleden door Sven Vrielinck.
    #9374
    Anne Lostrie
    Deelnemer

    Ok, komt in orde

    groetjes,

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.