Home Forum Geboorteakten Algemeen vraagje

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #8778
  MarkVD
  Deelnemer

  Het is waarschijnlijk al eens behandeld maar voor alle zekerheid: bij sommige aktes van erkende kinderen staan er soms 2 adressen meestal voorafgegaan door M of V.
  Staat V voor “Vrouw” of “vader” en M voor “Man” of moeder?
  laat maar iets weten

  Mark

  #8779
  Sven Vrielinck
  Moderator

  Goedemiddag Mark,

  V staat voor vader en M staat voor moeder. Wanneer beiden een ander adres hebben in de kantlijn, nemen we die van de moeder over in de adreskolommen en die van de vader in de kolom toelichting.  (telkens voorafgegaan door M(oeder) of V(ader)).

  Groeten,

  Sven

  #8832
  MarkVD
  Deelnemer

  Beste Sven,

  Sorry dat ik nu pas reageer maar ik was er even tussenuit. Ik wil de betweter niet uithangen en ik geef het ook maar mee voor wat het waard is maar toevallig heb ik een paar kennissen die hun leven in de administratie hebben doorgebracht en die doen mij nu twijfelen. Zij beweren dat in de administratie M / V altijd man / vrouw is. Moeder / Vader zou specifieerd worden volgens hen.

  Vriendelijke groeten,
  Mark

  #8833
  Sven Vrielinck
  Moderator

  Beste Mark,

  Bedankt voor het bericht en voor het navragen. Het klopt dat binnen de administratie (en daarbuiten) M en V meestal voor man en vrouw staan. Dat was in de 19de eeuw ook al het geval en zien we in een brede waaier van andere bronnen. Maar in de geboorteakten betekenen deze afkortingen specifiek vader en moeder. Deze laatste personen moesten immers in de akten in verhouding tot de geborenen worden beschreven. Dat moest ook zo volgens de instructies uit de wetgeving. Bovendien staan de afkortingen in sommige akten in de kantlijn voluit waaruit blijkt dat het inderdaad om de vader en/of de moeder gaat. Ik heb het voor de zekerheid nog eens opgezocht.

  Vriendelijke groeten,

  Sven

  #8838
  MarkVD
  Deelnemer

  Merci Sven voor de verduidelijking. Blijkbaar moeten we ambtenaren op rust niet altijd geloven 🙂

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.