2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #5088
    Johnyke
    Deelnemer

    Bij een doodgeboorte wordt vermeld dat het lichaampje “vertoond” werd aan de ambtenaar van burgerlijke stand. Moet dit letterlijk genomen worden of is dit een ambtelijke notitie? Groetjes, Johny.

    #5090
    Sven Vrielinck
    Moderator

    Dag Johny,

    Zie hier wat hierover wordt vermeld in de literatuur (Robert de Man, De nieuwe commentaar op de Burgerlijke Stand, 1973):

    “De ambtenaar van de burgerlijke stand is verplicht, zich het kind te laten vertonen en zich van het geslacht te verzekeren (art. 55 Burgerlijk Wetboek). Dus moet de ambtenaar van de burgerlijke stand zich verzekeren van het bestaan van het kind.
    Het kind moet meegebracht worden door de persoon die de aangifte moet doen, ter plaatse waar de registers van de burgerlijke stand berusten, dit is op het gemeentehuis. Nochtans, zo de toestand van de boreling de verplaatsing niet toelaat, zal de ambtenaar van de burgerlijke stand, zich op aanvraag, begeven naar de plaats waar het kind zich bevindt, om de vaststelling te doen (Wet, 20-9- 1792 art. 6). Een geneeskundige getuigschrift, vaststellende dat de overbrenging niet toelaat, is voldoende.
    Het vertonen van het kind is een onontbeerlijke formaliteit waardoor de geboorteakte, als authentiek bewijsstuk, haar volle geloofwaardigheid verkrijgt en de geboorte bewezen is totdat de echtheid der inschrijving in rechte.

    Wanneer het kind doodgeboren wordt, diende dit eveneens vertoond aan de ambtenaar van de burgerlijke stand en gelden alle regels die betrekking hebben op de geboorte van een levend kind.

    Heden ten dage, wordt het kind in om zeggens alle gemeenten en steden, niet meer vertoond aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. In belangrijke centra wordt de geboorte en het geslacht van de pasgeborene vastgesteld ten huize of in het moederhuis, door een geneesheer, aangesteld door de plaatselijke overheid.”

    In hoeverre deze wettelijke bepalingen in de 19de eeuw altijd werden toegepast, is maar zeer de vraag. Ik kan me voorstellen dat de ambtenaren van de burgerlijke stand soms ook voortgingen op verklaringen van getuigen zonder dat het kind daadwerkelijk aan hen werd vertoond.

     

    Groeten,

    Sven

    • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 9 maanden geleden door Sven Vrielinck.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.