• Berichtcategorie:Opmerkelijk

– door Jaap Haasnoot

Op 3 november 1912 overleed de in Antwerpen geboren kunstschilder Jacobus (Jaak) Cornelius Rosseels op 83-jarige leeftijd aan maagkanker.

Jacobus Rosseels

Rosseels was een landschapsschilder van enige faam, die samen met andere landschapsschilders tot de Kalmthoutse of Grijze School behoorde. Deze school werkte vooral rond Kalmthout in de Antwerpse Kempen, wat in die tijd nog een woest duinengebied was. Rosseels speelde ook een belangrijke rol bij de hervorming van het kunstonderwijs in België, o.a als directeur van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Dendermonde. In 1892 werd Rosseels benoemd tot inspecteur kunstonderwijs. Koning Leopold II reikte hem in 1881 de gouden medaille voor schilderkunst uit omdat hij “a fait preuve du talent le plus distingué”.

Rosseels is nu “een vergeten schilder”, maar was in zijn tijd een grote naam. Hij had echter niet de ambitie om een groot schilder te worden. Zijn motto was: Elke vogel zingt zoals hij gebekt is, ben ik dan geen nachtegaal, te zingen is mij genoeg”.

Lees meer:

  • Todts, Herwig. 1985. “Jacob Rosseels.” Antwerpen 1900 : Schilderijen En Tekeningen 1880 – 1914. Antwerpen: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten ; Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.
  • Jules Van Olmen, Jaak Rosseels en de Wechelse school. Heemkundige kring – Norbert De Vrijter – Lille, 1987