• Berichtcategorie:Nieuws

Eind augustus rondden we de invoer van het doodsoorzakenregister op Vele Handen af. Velen van jullie hebben dagelijks hard gewerkt om dit gedaan te krijgen en wij zijn hier erg dankbaar voor. Tijd om de balans te maken. Welke invoerpatronen zien we? Wanneer werd er ingevoerd? Hoeveel vrijwilligers deden er mee? En wie heeft uiteindelijk het meest ingevoerd?
 
Na een korte testperiode begonnen we eind oktober 2020 met ons project. Het was een ontzettend grote klus! In totaal moesten 11.512 scans dubbel worden ingevoerd, goed voor 452.796 gedigitaliseerde doodsoorzaken. Gebaseerd op de ervaringen van andere projecten, rekenden we op een drietal jaren. Het is uiteindelijk een recordtijd van tien maanden geworden! De corona-epidemie legde ons geen windeieren. Door de gezondheidsmaatregelen waren heel wat mensen op zoek naar een nuttige activiteit die ze binnenshuis konden doen.

Grafiek 1. Aantal ingevoerde scans per maand

Het startschot van S.O.S. Antwerpen viel min of meer samen met de aanvang van de tweede lockdown. Tijdens het verlengd weekend van 31 oktober-2 november werden meteen recordcijfers genoteerd: honderden geïnteresseerden kwamen online een kijkje nemen en voerden een scan in. Sommigen haakten af, maar velen waren onmiddellijk gebeten door de invoermicrobe.
 
Tijdens de eerste maanden vorderde ons project in bijzonder hoog tempo. In november werden meer dan 4000 scans ingevoerd, in december en januari zo’n 3000. Hiermee bereikten we meer dan een derde van het totaal aantal in te voeren scans. Vanaf februari (toen de meest recente periodes waren ingevoerd) daalde het tempo, al bleef het erg snel gaan. In het voorjaar stabiliseerde de maandelijkse invoer telkens op zo’n 1700 à 1800 scans. De laagste score (1356 scans) werd behaald in juni. Maar ook tijdens de vakantiemaanden werkten de invoerders naarstig verder, zodat op 15 augustus uiteindelijk de laatste scan kon worden uitgedeeld.

Grafiek 2. Aantal ingevoerde scans per dag, max. temperatuur, en mijlpalen van het project

Mijlpalen

  1. 30 oktober 2020: Officiële lancering van het project. Beslissing tot sluiting van niet essentiële winkels, niet-medische beroepen, erediensten, … boven op de reeds geldende maatregelen.
  2. 1 december 2020: Heropening van winkels onder strikte voorwaarden.
  3. 8 maart 2021: Versoepelingen van coronamaatregelen, vooral voor buitenactiviteiten
  4. 9 juni 2021: Heropening cafés en restaurants, opnieuw cultuur- en sportevenementen, samenkomsten en dergelijke (onder voorwaarden)
  5. 15 augustus 2021: Alle scans voor invoer uitgedeeld.  

Er waren ook seizoentrends. In grafiek 2 wordt het aantal ingevoerde scans per dag weergeven, samen met de dagelijkse max. temperatuur. Die suggereert dat de invoerders in de warme maanden buiten het mooie weer opzochten terwijl ze in de wintermaanden warm binnen achter de computer kropen om doodsoorzaken in te voeren. Bij de versoepelingen van de corona-maatregelen (zie mijlpalen op grafiek 2) was het telkens even afwachten in hoeverre dit de voortgang van de invoer zou beïnvloeden. Maar die blijken geen groot effect te hebben. Zoals Brabo verder in deze nieuwsbrief vertelt, is S.O.S. Antwerpen ondertussen voor velen een verslavende hobby geworden… .

Grafiek 3. Aantal scans per dag van de week
Grafiek 4. Aandeel scans per uur van de dag

Maandag was erg geliefd als invoerdag. Bijna zestien procent van alle scans (3424 scans) werden op die dag ingeleverd. Niet verrassend werd er in het weekend minder ingevoerd. Zaterdag had duidelijk de minste voorkeur, maar was toch nog goed voor zo’n 2900 scans. Wat betreft het uur, zien we dat de invoerders vooral in de namiddag werkten. Tien procent van alle scans werd rond 16 uur ingediend. De voormiddag scoorde eveneens erg goed. Maar ook tijdens de avonduren en zelfs na middernacht en in de vroege uurtjes waren veel vrijwilligers met de Antwerpse doodsoorzaken bezig.

Zo’n 720 vrijwilligers hebben zich voor S.O.S. Antwerpen ingeschreven. Onder hen hebben zo’n 60 invoerders meer dan 100 scans ingevoerd. Brabo, Monica, Danny, Lionel en Gerd zelfs meer dan 500. Salud2 mag zich met 1.535 scans de topinvoerder aller tijden noemen! Oprecht dank aan alle invoerders!
 
Onze invoerders maakten dankbaar gebruik van het forum op Vele Handen. Er werden maar liefst 16.850 berichten gepost (5.654 vragen en 11.196 antwoorden)!. Dat ging meestal om vragen over moeilijk leesbare namen en doodsoorzaken waarop wij, samen met vele vrijwilligers, zo goed en snel mogelijk reageerden. Daarnaast ontvingen we nog honderden e-mails met persoonlijke verhalen en vragen.
 
De invoer is momenteel afgerond, maar de controle loopt nog volop. Ook daar zetten de vrijwilligers een heel sterke prestatie neer. Ongeveer 60 procent van alle scans zijn momenteel (eind september) nagekeken. Na afloop verdient ook dat uiteraard een apart overzicht.